dimecres, de gener 25, 2006

Google es nega a facilitar informació al govern nord-americà sobre les cerques que realitzen els seus usuaris

Altres companyies clau en el sector de les cerques a Internet com Yahoo! i MSN han accedit a la demanda del departament de justícia dels Estats Units.

A finals d'aquest estiu passat, el Departament de Justícia del Govern dels Estats Units d'Amèrica va cursar una petició a les principals empreses propietàries de cercadors a Internet per a què li facilitessin la informació relativa a les cerques que els seus usuaris realitzaven, emparant-se per a aquesta petició en una llei que intentava frenar la lliure disponibilitat de pornografia per als menors en accedir a la Xarxa (Child Online Protection Act). Companyies com Yahoo!, AOL i MSN han admés haver facilitat la informació demanada mentre que Google ha estat "l'ovella negra" del grup, negant-se a les pretensions del Departament de Justícia per tal de protegir la intimitat dels seus usuaris.

La negativa de Google ha portat al govern nord-americà a presentar un requeriment davant d'un jutjat federal de San José (Califòrnia, estat que acull les oficines centrals de Google) per a què Google compleixi amb les seves demandes.

En concret, la informació sol·licitada consta d'un mostratge a l'atzar d'un milió d'adreces web consultades pels usuaris producte de les cerques realitzades durant una setmana. En aquest mostratge s'hi trobarien qualsevol mena de planes web.

La resta de companyies afectades per la petició governamental que han facilitat la informació, afirmen haver-ho fet però amb mesures per a no violar la privacitat dels usuaris, no facilitant en cap cas al Departament de Justícia dades que permetessin identificar els usuaris concrets. De fet, el mateix Departament de Justícia s'ha declarat insatisfet amb les dades proporcionades per Yahoo!, malgrat que aquesta hagi decidit col·laborar.