dimecres, de febrer 15, 2006

Especial 3GSM Barcelona - PalmSource ensenya el seu futur en Linux

La companyia japonesa Access, actual propietària de PalmSource, ha mostrat com serà tècnica i funcionalment la nova versió del Palm OS, migrat ja a Linux.

El nou Palm OS basat en Linux culminarà una transició anunciada fa alguns mesos per la companyia i confirmada per la seva adquisició per part de l'empresa nipona Access, les solucions Linux de la qual per a dispositius encastats (embedded) es compten entre les millors del mercat.

Construint la plataforma Linux per a dispositius mòbils

Fins ara, i segons la visió de PalmSource, Linux no constituïa una plataforma per a desenvolupadors d'equips mòbils pel seu compte. Cada fabricant havia de construir el seu propi sistema partint com a base des del kernel i les diverses eines i projectes separats que es poden trobar a Internet.

La plataforma d'Access-PalmSource està basada en el kernel 2.6.12 o superior, malgrat que deixa llibertat suficient als fabricants per a què emprin altres versions. Més endavant es posaran a disposició dels desenvolupadors les especificacions tècniques que hauran de tenir els kernels que vulguin ser compatibles amb aquesta plataforma estandarditzada, així com s'alliberarà un kernel que funcionarà sobre una plataforma hardware de referència.

La interfície gràfica d'usuari es basarà en les llibreries GTK+, una plataforma lliure i ja emprada en projectes d'aquesta mena (GPE, per exemple). La versió per a la nova plataforma estarà optimitzada per al seu correcte ús amb smartphones i altres dispositius mòbils, combinant la base de les llibreries estàndard GTK+ amb nous components gràfics creats per Access-PalmSource.

El programari que podrà córrer en aquesta nova generació de dispositius es beneficia d'una amplia i activa comunitat de desenvolupadors i empreses, que programen seguint la filosofia del programari lliure i el codi obert. Així, disposarem de programari tan pràctic com el reproductor multimèdia Totem, la base de dades SQLlite o el framework de Gstreamer, que facilita la creació d'aplicacions que emprin vídeo en streaming.

Naturalment, les aplicacions relacionades amb la telefonia no han estat oblidades, ja que el nou front de batalla en el qual intentarà obrir-se camí el nou Palm OS serà el dels smartphones més que el de les PDAs amb capacitats de telèfon, un terreny en el qual tindrà una dura competència amb Microsoft i Symbian.

Compatibilitat assegurada

El nou Palm OS podrà seguir executant les aplicacions natives de versions anteriors gràcies a un emulador, fet que garanteix als usuaris que no perdran la inversió realitzada en programari ni s'hauran de barallar amb migracions problemàtiques.

A més d'aquestes, la nova versió executarà aplicacions GTK natives, i aplicacions Java.

Mantindrà PalmSource una quota de mercat que li permeti sobreviure?

L'aposta per Linux és arriscada. Els consumidors estaven fins ara acostumats al Palm OS com un sistema simple, efectiu, visualment espartà i que per tant consumia pocs recursos, però en el qual es podia confiar per a la realització de les tasques habituals amb un dispositiu mòbil. A més, l'existència d'una companyia (Palm) dedicada en exclusiva a la fabricació de dispositius basats en l'esmentat sistema, assegurava a mitjà/llarg termini el seu continu desenvolupament i el necessari servei tècnic. La nova aventura Linux juntament amb el primer dispositiu basat en Windows Mobile llançat per Palm, fan que l'usuari final pugui dubtar del futur del Palm OS al mercat encara que PalmSource tingui tancats i ben lligats diversos acords comercials; no oblidem que, al cap i a la fi, qui mana és el qui compra.

El mercat asiàtic en general i el japonès en concret no sembla un problema per a Access, doncs la mentalitat asiàtica pel què fa a l'ús de dispositius mòbils és més oberta que la de l'usuari nord-americà o europeu. El problema es centrarà més aviat en Europa i Amèrica.

Si el nou Palm OS no tingués èxit, és possible que les operacions de PalmSource quedessin estancades a l'Àsia, i en aquest cas la divisió d'Access probablement perdria el seu nom i independència per passar a integrar-se totalment en la seva companyia mare.

2 Comments:

At 19:01, Blogger Paco Rivière said...

Esperem que al menys a Catalunya tingui éxit!

 
At 21:41, Blogger Guillem said...

Ei Paco :-) !

Ja et trobava jo a faltar al meu weblog, és clar que últimament no havia publicat gaire res relacionat amb Palm...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home