diumenge, de gener 15, 2006

Ja són aquí. Els primers Apple Macintosh basats en processadors Intel s'han presentat a la MacWorld Expo i ja estan disponibles per a la venta online a l'Apple Store.

Steve Jobs, cofundador i CEO d'Apple i figura històrica no només a la companyia de Cupertino si no també a la història recent de la informàtica, ha estat l'encarregat de desvetllar al món un dels secrets més gelosament guardats de la industria: els nous Macintosh basats en l'arquitectura de processadors Intel, que representen un canvi radical (al menys des del punt de vista del hardware respecte als Macs existents fins ara. Tot i això, i si bé el maquinari varia, pel que fa al programari serà tota una altra cosa, doncs els usuaris d'Apple podrem continuar gaudint del Mac OS X en les noves màquines tal i com el coneixem de la plataforma PowerPC.

L'anunci dels nous ordinadors s'ha avançat uns mesos respecte al que preveien inicialment els més reputats analistes del mercat, que apostaven per la segona mitat d'enguany per a la seva sortida al mercat. Una possible explicació a aquest avançament seria la por "l'efecte Osbourne", referit al fet que l'anunci del canvi d'arquitectura -que en principi es va fer a un any vista de la sortida de les primeres noves màquines, espai de temps que finalment s'ha reduït a la meitat- podria haver provocat la por dels compradors, que esperarien en massa fins a uns mesos després de la sortida al mercat dels primers Macs amb xips Intel. Apple podria així reconèixer implícitament el seu propi error avançant-se a tal efecte o, almenys, disminuint-ne el seu impacte.

És clar que coneixent una mica les pràctiques d'Apple, un també pot arribar a pensar que l'anunci i l'avançament d'aquesta presentació també han estat minuciosament calculats per Steve Jobs i el seu equip. El moment i lloc triats tampoc ho han estat a l'atzar: la MacWorld Expo de San Francisco.

Els primers ordinadors Mac amb processadors Intel ja es poden adquirir a través de la botiga online de la companyia als Estats Units, i consisteixen en la gamma domèstica representada pel nou iMac, i els portàtils de gamma alta que canvien el nom PowerBook pel de MacBook.

El nou iMac munta un processador Intel DualCore a 1,83 o 2 GHz. i una tarja gràfica ATI Radeon X1600. El programari inclòs consisteix en el sistema operatiu Mac OS X i el paquet iLife'06 a més de la nova aplicació Front Row, inclosa en tota la línia dels nous iMac's, i el comandament a distància corresponent per a controlar-lo.

Els primers MacBooks Pro s'anuncien com quatre vegades més ràpids que l'anterior generació de portàtils, muntant processadors a 1,67 i 1,83 GHz., pantalla de 15,4 polzades, i una tarja gràfica ATI Mobility Radeon X1600. Precisament el dels portàtils ha estat el cavall de batalla d'Apple que sembla haver decidit a la fi el canvi d'arquitectura als processadors d'Intel, perquè la companyia de Cupertino s'havia queixat més d'un cop que IBM no li proporcionava processadors prou ràpids per a competir de tu a tu amb la resta d'ordinadors. El programari inclòs consisteix en els mateixos programes que venen amb l'iMac.

Com a element destacat, el nou MacBook inclou una videocàmera iSight incorporada a la carcassa, concretament a la part superior de la pantalla, fet que facilita la realització de videoconferències sense la necessitat d'instal·lar un perifèric extern.

Més presentacions

Malgrat que els nous Macs s'han convertit en l'estrella que ha ofuscat a la resta de novetats, no han estat l'únic nou producte presentat a la fira d'Apple:

- Nova sèrie d'accessoris per a l'iPod. Fins ara, moltes empreses han llançat accessoris per al reproductor MP3 d'Apple, com per exemple fundes. Ara és la pròpia companyia de la poma la que es presta a aquest joc. Com a element més destacable, Apple ha presentat el Radio Remote, un comandament a distància que es connecta mitjançant un cable a l'iPod i que permet també escoltar la ràdio. L'AV Connection Kit permet connectar l'iPod a un televisor o vídeo, i l'Apple Remote permet que, a través de l'Universal Dock (base de connexió per al reproductor), es pugui controlar l'iPod amb un comandament a distància sense fils.

- iLife'06. La nova versió del popular paquet de programari d'Apple que inclou les tradicionals aplicacions iPhoto, iMovie (ara amb suport per a alta definició), iDVD i GarageBand més una nova aplicació, iWeb, amb la qual els usuaris podran compartir continguts multimèdia a través d'Internet.

- iWork'06.

Més informació:

Apple
http://www.apple.com