dimecres, de juliol 20, 2005

Picotux, l'ordinador més petit del món funcionant sota Linux

En la grandària d'un connector de xarxa RJ-45 i poc més pot cabre-hi un ordinador sencer funcionant sota un sistema operatiu en tota regla. No, no es tracta d'una broma ni avui és el dia dels innocents; és picotux i ja es troba a la venda a Internet.

Per descomptat no és un microordinador com els que estem acostumats a veure, ja que porta el terme "micro" al seu màxim extrem; picotux consisteix en un petit maquinari juntament amb una distribució uClinux. Les seves dimensions parlen per si soles: 19 mil·límetres d'alçada (sí, mil·límetres i no centímetres, heu llegit bé), per uns altres 19 mil·límetres d'ample i 36 mil·límetres de llarg. O el que és el mateix, un connector RJ-45 com el que podem tenir en qualsevol tarja de xarxa d'ordinador de sobretaula o portàtil, tal vegada només una mica més allargat.

I que és el que podem trobar dins d'aquest petit cub? doncs un processador ARM de 32 bits funcionant a 55 MHz. amb 2 megabytes de memòria Flash, 8 MB. de SDRAM, tarja Ethernet (d'aquí la mida tan ajustada a un connector de xarxa), i 2 LED's (les llumetes que en els ordinadors ens indiquen l'activitat de la xarxa, disc dur, etc...).

Estèticament picolinux pot semblar un simple connector de xarxa, però dintre seu hi allotj un complet sistema Linux basat en uClinux. Aquest darrer consisteix en una distribució de Linux especialment treballada per al seu funcionament en sistemes empotrats, com ara microcontroladors, i que ha estat portat amb gran èxit a diferents plataformes, constituint-se en la base per a molts projectes en aquest segment de l'electrònica.

La distribució de uClinux present en picotux ens facilita un sistema de fitxers, accés a shell per mitjà de Telnet i fins i tot un servidor web. La utilitat de l'aparell l'ha de trobar cadascú...

Més informació:

picotux - smallest Linux computer in the World
http://www.picotux.com/