dilluns, de juliol 18, 2005

Avancem com serà Firefox 2

La fundació Mozilla ha publicat la segona Alpha d'aquest navegador, el nom en clau de la qual és Deer Park.

Les principals novetats que es perfilen per a la propera versió del reeixit navegador multiplataforma són les següents:
  • Un sistema d'actualitzacions automàtiques que descarregarà i instal·larà de forma desatesa els petits pegats que la Fundació Mozilla vagi publicant per tal d'actualitzar el navegador, corregir fallades de seguretat o ampliar funcionalitats. Això evitarà que els usuaris hagin d'anar a la plana web de descàrrega per a actualitzar-se. En aquesta versió alpha 2 l'esmentat sistema encara està desactivat, però aviat el veurem actiu.
  • Navegació més ràpida i millores en la renderització quan s'empren els botons per a navegar a la plana anterior i següent.
  • Possibilitat d'usar drag&drop (arrossegar i deixar anar) per a reorganitzar les pestanyes en el navegador.
  • Millores en el bloqueig de finestres emergents o pop-ups.
  • Inclosa una opció per a "sanejar" el navegador, esborrant les nostres dades de navegació com per exemple l'historial, les cookies o el contingut de la memòria cau (caché). Molt útil per a entorns en què l'ordinador que emprem sigui compartit, com per exemple cibercafès o oficines.
  • Es millora també el suport per a Mac OS X 10.2 o superior, incloent-hi una eina de migració de perfils des de Safari. De fet, la versió per al sistema operatiu d'Apple era la què havia rebut més crítiques per no oferir un rendiment tan bo com les seves homòlogues per a Windows i Linux.
  • Millores i afegits en el terreny de la seguretat.

Encara no hi ha una data de sortida d'una versió beta o de la final per al públic.

L'hem provat

Àvids del nou Firefox, l'equip d'iMàtica no ha pogut resistir la temptació de descarregar aquesta versió alpha i provar-la en la seva versió per a Windows (també hi ha disponibles les seves homòlogues per a Linux i Mac OS X). L'executable d'instal·lació pot descarregar-se lliurement des de la web, amb un "pes" de 4,5 megabytes aproximadament.

El procés d'instal·lació no difereix del que ja ens tenia acostumats Firefox, essent fins i tot si és possible -i com a apreciació personal- més ràpid i simplificat que el del seu predecessor.

El seu aspecte és idèntic al del Firefox si exceptuem la icona, que representa una bola del món. És clar que aquesta icona pot ser quelcom temporal per a les versions alpha i fins i tot beta, i la versió definitiva podria instal·lar la icona habitual del Firefox.

La velocitat de renderització és, simplement, sorprenent, complint de sobres amb la promesa d'una navegació més ràpida. I això que per ara no arriba ni a versió beta...

La possibilitat de reorganitzar les pestanyes amb només arrossegar-les es demostra terriblement pràctica al cap d'un estona d'estar-la usant; ja amb la possibilitat d'obrir pestanyes en una mateixa finestra permetia que, per exemple, organitzéssim en una finestra totes les planes web referents a un tema, però dins d'aquesta finestra (i amb diverses pestanyes obertes simultàniament) era relativament fàcil perdre's. Ara, per fi, gaudim d'un sistema pel qual podem ordenar les pestanyes dins de la mateixa finestra.

Més informació:

Mozilla Developer News >> Blog Archive >> Deer Park Alpha 2 Released
http://developer-test.mozilla.org/devnews/index.php/2005/07/12/deer-park-alpha-2-released/#comments