divendres, de juny 03, 2005

Nokia aposta per Linux

En una setmana la companyia finlandesa ha anunciat que permet l'ús de totes les seves patents en Linux i que donarà els beneficis del seu nou Tablet PC per a connexió a Internet a la fundació Gnome. Sense cap mena de dubte tota una aposta per Linux.

Nokia juga bàsicament a dues bandes (que no són mútuament excloents) per a l'elecció del sistema operatiu dels seus desenvolupaments: d'una banda Symbian per als telèfons mòbils, mentre que el seu nou dispositiu Internet Tablet funciona sota una edició especial de Linux. Nokia és membre del consorci Symbian des de fa temps, pel que li mancava fins ara un suport clar i explícit a Linux, suport que ha arribat recentment.

La companyia finlandesa ha anunciat que permet l'ús de totes les seves patents en el desenvolupament del kernel (nucli) de Linux com a forma de recolzar el desenvolupament d'aquest sistema, mostrant-se convençuda de què quantes més empreses realitzin un moviment semblant, més progressarà Linux com a plataforma de desenvolupament i d'ús diari. També es mostra convençuda de que el desenvolupament en codi obert i les comunitats a ell lligades són importants per a l'adaptació, assentament i divulgació de les noves tecnologies entre el públic en general.

El moviment de Nokia s'emmarca en el que sembla ser un moviment generalitzat de mitjanes i grans empreses que estan obrint els seus desenvolupaments tecnològics al món del programari lliure, malgrat que el cas concret que ens ocupa té dues particularitats: en primer lloc, "l'alliberament" d'aquestes patents es fa només per al kernel oficial de Linux i altres projectes que dicti Nokia, i no a tota la comunitat open source en general, i en segon lloc s'hi inclouen només tecnologies desenvolupades fins a la data, no entrant en aquest programa les patents que la companyia finlandesa pugui aconseguir a partir d'ara.

Ja hi ha qui ho ha considerat un moviment parcial i interessat, una operació de publicitat o moguda pels seus propis interessos, com per exemple Richard Stallman. El fundador i màxim guru del moviment open source ha destacat el fet que Nokia només ha alliberat aquestes patents per a GNU/Linux concretament, i afirma que la companyia finlandesa es troba en disposició d'atacar a qualsevol dels més de 4.000 projectes de programari lliure existents. Al ser Nokia una de les impulsores de les patents de programari a Europa, Stallman afirma que el moviment d'aquesta companyia encara pot posar en més perill als desenvolupadors de programari lliure.

D'altra banda, i ja deixant el tema de les patents, la fundació Gnome ha anunciat que Nokia donarà els beneficis de la venda de 500 exemplars del seu nou model 770 Internet Table a aquesta associació per a subvencionar projectes de programació. El model 770 està construït sobre el sistema Linux i empra tecnologia desenvolupada per Gnome.

Més informació:

Nokia announces patent support to the Linux Kernel
http://press.nokia.com/PR/200505/995845_5.html

NewsForge | Stallman: Nokia's patent announcement next to nothing
http://trends.newsforge.com/article.pl?sid=05/05/30/1155209

Nokia Makes Donation to GNOME Foundation
http://2005.guadec.org/press/releases/nokia_donation.html