dimecres, de maig 18, 2005

Google vol accelerar la navegació per la web

Els servidors de la companyia actuaran com a una gegantina caché per als usuaris gràcies a un programa per a Windows que també farà ús d'altres tècniques per tal accelerar la navegació de l'internauta.

Dels ja famosos laboratoris d'investigació i desenvolupament de Google en torna a sortir una altra eina que pretén fer-nos la vida més fàcil a Internet. Aquest cop es tracta d'accelerar la navegació a través de la web.

Web Accelerator és un complement per a l'Internet Explorer de Microsoft o Firefox funcionant només sobre el sistema operatiu Windows -igual que altres utilitats de Google com la Google Toolbar- i que accelera la navegació per web emprant per a això diverses tècniques. Una d'aquestes és, per exemple, guardar les planes que l'usuari consulta amb assiduïtat en els servidors centrals de Google, de forma que es crei una memòria cau (caché) intermèdia en la qual periòdicament s'hi emmagatzemen els canvis que es fan a les planes web. Certes planes també poden ser desades completament en el disc dur local. La compressió de dades i l'aprofitament dels temps morts en què l'usuari no descarrega res per a consultar si hi ha actualitzacions de planes, són altres de les tècniques emprades per aquesta eina.

La nova utilitat de Google està dissenyada i optimitzada per al seu ús amb connexions de gran ample de banda, com ADSL o cable. Els usuaris de connexions per mòdem també poden emprar aquest programari, però probablement no arribaran ni a notar els seus efectes.

Per motius de seguretat, el contingut de les planes xifrades per mitjà d'HTTPS no és accelerat, doncs no es guarda en cap caché ni en els servidors de la companyia. La descàrrega de grans fitxers, com els proporcionats pels serveis P2P, tampoc és accelerada, ni les descàrregues de pel·lícules o música en streaming.

Un element que ha provocat certa polèmica entre la comunitat internauta és el de la privacitat. Totes les planes que l'usuari visualitzi al seu ordinador passaran a través dels servidors de Google. Tot i això, l'empresa ha assegurat que no emprarà aquesta informació per a cap finalitat.

Més informació:

Google Web Accelerator Download
http://webaccelerator.google.com/