dimecres, de maig 18, 2005

Microsoft podria llançar un servei antivirus de subscripció cap a finals d'any

Inclourà funcionalitats d'antivirus, antispyware, tallafocs i serà un servei de pagament per subscripció.

Quan es va anunciar l'adquisició de la companyia romanesa Gecad en el 2003 per part de Microsoft, es va especular amb la possibilitat de que la companyia de Redmond tornés a oferir un antivirus entre el seu catàleg de productes, ja que havia abandonat aquesta línia de desenvolupament feia anys. Però tot i això, rumors sobre possibles nous judicis per pràctiques monopolístiques si entrava en el sector dels antivirus (on ja hi ha companyies establertes com Symantec o Panda Software) van surar sempre paral·lelament a les discussions sobre com podria arribar a ser tal producte.

Malgrat tot, en la recent conferència que Steve Ballmer va donar a Barcelona i en la qual vaig estar present, al ser preguntat sobre si la companyia que presideix llançaria algun tipus de producte antivirus, Ballmer va indicar que aquesta mena de tecnologia podria formar part d'un altre tipus de producte (com el programari antispyware de Microsoft actualment en fase beta), o bé presentar-se com a producte en si. El que veiem ara sembla la materialització d'aquelles declaracions.

Windows OneCare Live serà el futur producte de seguretat de la companyia de Redmond, i no només inclourà antivirus: antispyware, tallafocs (firewall) i programari de còpies de seguretat seran altres de les funcionalitats d'aquest producte que es dirigirà a usuaris finals i consistirà en un servei de subscripció. Des de Redmond, i en paraules ja pronunciades per Bill Gates en més d'una ocasió, es veu el futur de les aplicacions comercials com a un lloguer dels recursos informàtics a través d'Internet, per la qual cosa és lògic que Microsoft comenci a actuar i a oferir els seus nous productes sota aquesta mateixa filosofia. A més, uns dels principals avantatges dels serveis de subscripció -si no la principal- és que l'usuari no s'ha de molestar per estar sempre al dia actualitzant amb noves versions, si no que el servei s'actualitza de forma automàtica.

OneCare serà molt fàcil de manejar, proporcionant a l'usuari un indicador per mitjà de colors (verd, groc i vermell) de l'estat de la seguretat del seu ordinador. El mercat corporatiu es deixarà de banda momentàniament per tornar a ell més tard amb un altre producte concret, segons han informat responsables de Microsoft a la prestigiosa publicació PCWorld.

De moment, OneCare Live serà provat a nivell de betatesting intern, essent distribuït als treballadors de la companyia i més endavant dins d'aquest mateix any s'alliberarà una versió beta pública als usuaris nord-americans. No s'ha dit res oficialment dels usuaris de fora dels Estats Units. La seva comercialització definitiva es realitzarà probablement en algun moment del 2006.

L'eina antispyware de Microsoft que tan bones crítiques ha recollit i que actualment també es pot descarregar gratuïtament des d'Internet en fase beta, caduca aquest mateix estiu, pel que és possible i fins i tot probable que veiem la seva desaparició com a eina "stand-alone" i que passi a integrar-se en el conjunt OneCare juntament amb la resta d'eines disponibles.

Per la seva banda, el nou tallafocs del servei de subscripció no només revisarà el tràfic entrant a la màquina, com totes les versions del firewall de Microsoft, si no que també examinarà el tràfic sortint.

Ara també queda esperar la reacció dels altres fabricants de productes de seguretat, com McAfee o Symantec, que sense cap mena dubte veuran la seva posició al mercat amenaçada per la irrupció del gegant de Redmond en el seu terreny.

Més informació:

Windows OneCare Live: Coming Soon to Beta
http://www.microsoft.com/windows/onecare/default.mspx

PCWorld.com - Microsoft Readies Its Antivirus App
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,120835,00.asp