dilluns, de maig 30, 2005

Aplicacions portables derivades de Mozilla: les nostres configuracions personals a qualsevol ordinador

El projecte de la comunitat Mozdev permet portar a tot arreu no només el navegador web, si no també el client de correu electrònic, calendari i redactor de planes web, a més de les extensions que vulguem i les nostres configuracions personalitzades.

Molts han dit que el futur de les aplicacions informàtiques és que puguin ser executades des d'Internet o bé des de dispositius portables com per exemple les populars claus USB. D'aquesta forma, podrem fruir dels nostres programes preferits encara que aquests no es trobin instal·lats en la màquina en la que estiguem treballant.

El projecte Mozdev, una comunitat de desenvolupadors de programari l'objectiu de la qual és proporcionar les eines i el suport necessari per a convertir el Mozilla en una plataforma de desenvolupament viable, posa a l'abast de tots els usuaris una versió dels principals projectes de la fundació Mozilla per a la plataforma Windows, però manipulades per a què puguin executar-se sense cap mena de problemes des d'un dispositiu extern com una clau USB, un reproductor MP3 o fins i tot un CD regravable formatat amb algun dels paquets de programari que permeten la creació i l'esborrat d'arxius directament en tal mitjà.

Aquest programari és responsabilitat de John Haller, el qual l'ha desenvolupat i el distribueix a través de la seua plana web personal.

Portable Firefox

La versió portable del navegador web lliure ens permet emportar-nos els nostres preferits a qualsevol lloc, a més de poder instal·lar extensions que posteriorment podrem fruir en qualsevol màquina.

La descàrrega està disponible per a Windows i en anglès, encara que es pot traduir a altres idiomes d'una forma "artesanal".

Com a principal problema per a aquest programari, destacar que no s'ha pogut incloure una màquina virtual Java, que ha d'estar instal·lada a l'ordinador des del qual executem el PortableFirefox.

Portable Thunderbird

La versió portable del client de correu electrònic del projecte Mozilla també està disponible només en anglès, malgrat que es pot arribar a traduir a qualsevol dels idiomes suportats per la fundació Mozilla.

Com a únic problema destacable, esmentarem la impossibilitat de treballar amb l'extensió Enigmail que permet l'encriptació i la signatura digital dels missatges enviats.

Portable NVU

El compositor de planes web del projecte Mozilla, al complet i executant-se des d'una clau USB.

Portable Sunbird

Versió portable del programari de calendari avançat del projecte Mozilla.

Portable OpenOffice

Malgrat que no sigui una aplicació del projecte Mozilla, també disposa d'una versió Portable. Podem optar per emprar la versió 1.1.4 o 2.0 Beta.

Com a únic problema seriós, no podrem usar les extensions basades en Java, perquè el plug-in d'aquest llenguatge s'ha de trobar instal·lat de forma nativa en la màquina en què treballem.

Més informació:

Mozilla Stuff :: JohnHaller.com
http://johnhaller.com/jh/mozilla/