dijous, de juny 02, 2005

Avanç de com serà l'Internet Explorer 7.0

La principal novetat serà la possibilitat d'obrir diverses pestanyes en una sola finestra, cadascuna amb una plana diferent carregada, igual a com ho fa el navegador Firefox.

Tot i que en principi Microsoft no tenia pensat llançar una nova versió del seu navegador web (Internet Explorer) fins a l'arribada de Longhorn (en el qual l'IE 7 hauria de venir-hi instal·lat, tal i com passava amb l'IE 6 en Windows XP), les noves amenaces per a la seguretat informàtica com el phishing han forçat a la companyia de Redmond a avançar aquest llançament.

La principal novetat del nou navegador serà la possibilitat d'obrir les planes web en pestanyes en comptes d'haver d'obrir-les obligatòriament en una nova finestra.

Aquest sistema ja ha estat incorporat per la majoria dels navegadors gràfics existents al mercat, com Firefox, Opera i Safari. Per adonar-nos de l'èxit que està tenint aquesta facilitat, com a mostra, direm que el navegador Safari d'Apple té activades les pestanyes per defecte en la seva versió 2.0, mentre que en l'anterior (1.1) aquestes es trobaven desactivades i era l'usuari qui les havia d'activar manualment.

En la primera beta que tindrem disponible els usuaris (i segons s'informa en el weblog oficial del navegador), la característica de navegació en pestanyes estarà activada per defecte, malgrat que serà molt senzill desactivar-la per a aquells usuaris que prefereixin navegar com fins ara.

Per als programadors, i referint-nos encara a la facilitat de pestanyes, direm que en principi Microsoft no implementarà cap canvi per a facilitar la gestió de pestanyes de forma creuada, és a dir, per exemple obrir una pestanya nova des d'una altra amb un nou tag tipus "target=_tab".

El que queda ara és preguntar-se si la nova funcionalitat de pestanyes pot comportar la possibilitat de produir més forats de seguretat, com en el seu moment va passar amb la introducció dels frames (marcs).

Una altra novetat, encara que menys cridanera, és la introducció de suport per a la presència de canals alpha en les imatges PNG, la qual cosa vol dir que les imatges en aquest format podran contenir zones transparents.

Una major seguretat i més compliment dels estàndards web marcats pel W3C (World Wide Web Consortium) constituiran altres característiques d'aquesta nova versió.

Per a la seva instal·lació, IE 7.0 necessitarà com a mínim Windows XP SP2, per la qual cosa els usuaris de Windows 2000 i versions anteriors del sistema no podran fruir dels beneficis del nou navegador. Una més de les criticades mesures de Microsoft per forçar a l'actualització del sistema operatiu i del programari relacionat.

Per als que estiguin més desitjosos de provar les novetats que els oferirà la propera versió del browser de Microsoft, la companyia de Redmond publicarà una primera versió beta d'aquí a poques setmanes, encara que no s'ha donat a conèixer la data exacta del seu alliberament.

Més informació:

Weblog oficial de l'Internet Explorer
http://blogs.msdn.com/ie/default.aspx