dilluns, de maig 23, 2005

Perquè no?

Apple ha tret una eina d'indexació i cerca local molt potent per al seu Mac OS X 10.4 -anomenada Spotlight-, que supera en prestacions (i de bon tros) a qualsevol cosa que se li assembli per a Windows, Linux o BSD. Evidetment, li dona tres patades al Google Desktop Search (he provat aquest últim i he vist l'Spotlight treballant en directe, i no hi ha punt de comparació pel que fa a velocitat).

No és que hi entengui molt en temes de cercadors a Internet, però crec que si Apple s'ho currés una mica, podria construir una eina de cerca capaç de fer-li la competència a Google en qüestió de velocitat. Em refereixo naturalment -i pel meu desconeixement de la mecànica concreta d'aquestes utilitats- al motor de cerca dins de la base de dades de planes i websites indexats.

Punt i apart és el tema de com s'omple la base de dades, els robots de cerca a la web i els mecanismes d'interpretació dels queries, però crec sincerament que és l'únic que li manca a Apple, i d'inventiva a Cupertino no els en falta pas, no crec que els fos impossible desenvolupar els "trossos" que els falten per aconseguir disposar d'un complet cercador a la web.

Tot i el que he explicat, també entenc que ambdos mons tenen diferències: Google ha produït en una eina que s'instal·la a posteriori i indexa el contingut del disc, també a posteriori, mentre que Apple treballa amb un sistema ja instal·lat (o actualitzat, és igual) amb arxius amb més metadades que el que ens trobem habitualment en Windows.

Malgrat aquesta darrera diferència, em continuo mostrant sorprès per la velocitat a la que arriba l'engine de cerca d'Apple, i crec sincerament que pot ser una bona base per a un futur cercador web. I si m'equivoco, que algú m'ho digui si us plau!!!

Per a quan senyor Jobs?