Neix Netscape 8.0
El ressorgiment d'aquest històric nom dins del sector dels navegadors web porta com a principal interès la possibilitat d'emprar els motors de renderització Gecko (Mozilla) i de l'Internet Explorer.Una mica d'història
Netscape és un dels noms propis amb més història dins del món d'Internet. El navegador que va donar nom a la companyia homònima, més tard adquirida per AOL, va néixer com a evolució de Mosaic, el primer navegador per a la web. En els seus bons temps va arribar a tenir més del 90% del mercat dels navegadors, és clar que pràcticament sense competència... fins que va aparèixer Microsoft.
Si bé la companyia de Redmond no confiava en el futur d'Internet quan aquesta va iniciar la seva gran expansió per tot el món a principis de la dècada dels 90 -va arribar fins i tot a crear la seva pròpia xarxa alternativa anomenada Microsoft Network, presentada al mateix temps que el Windows 95-, aviat es veié obligada a reconèixer el seu error, canviant llavors radicalment de política cap a la xarxa de xarxes. Fou llavors quan el seu navegador web, Internet Explorer, va ser introduït en el Windows, no sense polèmiques i judicis per pràctiques monopolístiques. Durant totes aquestes anades i vingudes, Netscape va perdre vertiginosament quota de mercat, aconseguint Microsoft invertir la situació anterior i situar-se amb més del 90% del mercat dels navegadors web.
El 1998, i veient la guerra dels navegadors totalment perduda, Netscape alliberava el codi font de la seva suite d'Internet sota el paraigua de la fundació Mozilla i, en l'últim acte d'una mort anunciada, era adquirida per AOL, la qual al seu torn semblava que matava definitivament el projecte en el 2003.
Renaixent de les pròpies cendres
L'actual versió de Netscape, la 8.0 està basada en el codi font de Firefox, el qual al seu torn és hereu directe d'aquells primers navegadors Netscape -una mena de roda de la vida en la línia de les filosofies que prediquen la reencarnació-. Concretament, ens trobem amb un navegador basat en la versió 1.0.3 de Firefox.
Canvis estètics
La primera cosa que salta a la vista en el nou Netscape després de la seva instal·lació és el rentat de cara al qual ha estat sotmès.
La seva interfície gràfica contínua essent configurable a través de skins, podent triar des de la seva instal·lació dues possibilitats: una aparença més "Windows" i una altra més "futurista" en tons blaus amb detalls taronja.
A cavall entre dos mons
Tot i la gran difusió del Firefox i l'ús d'altres navegadors com Opera o Safari (aquest darrer present només en la plataforma Mac OS X), i el coneixement que els tècnics tenen de l'existència d'altres entorns diferents de Windows, encara a hores d'ara la gran majoria d'usuaris d'altres browsers continuen patint les planes "preparades per a Internet Explorer", les funcionalitats de les quals molts cops no són accessibles si no s'empra el programa de Microsoft. Aquesta és la causa que moltes persones no migrin de navegador, i que molts informàtics recomanin no allunyar-se del programari que ens arriba des de Redmond. D'ençà del seu naixement en versió beta, Netscape 8 vol aprofitar aquest factor de voluntat migratòria però sense perdre gens de funcionalitat, incloent la possibilitat de renderitzar les planes vistes amb el motor Gecko (desenvolupat per la fundació Mozilla per a la seva suite homònima i el navegador Firefox entre d'altres) o amb el mateix motor que equipa a l'Internet Explorer, podent canviar aquesta preferència de forma individualitzada per a cada plana i d'una forma molt simple.
Si volem canviar el motor de renderització només haurem de clicar amb el botó dret del ratolí sobre la plana que estiguem veient i, del menú contextual que haurem obtingut prèviament, punxar sobre l'opció "Display like Internet Explorer". Curiosament, l'opció inversa és "Display like Firefox".
Altres funcionalitats:
- Navegació en pestanyes.
- Seguretat avançada (de fet, s'anuncia com el navegador amb més opcions de seguretat del mercat). Inclou la possibilitat de crear una llista de llocs web confiables.
- Multibars: funció que permet definir fins a deu barres d'eines personalitzades i amagar-les en un sol botó.
- Passcard: possibilitat de desar la informació que habitualment entrem més en formularis web, i fer que el navegador l'escrigui automàticament per nosaltres. Aquesta informació es pot guardar amb un alt nivell de seguretat i és portable entre ordinadors.
- Live Content: a mig camí entre els feeds RSS i el Dashboard d'Apple, ens permet tenir informació que s'actualitza automàticament en una petita finestra en el nostre navegador.
Netscape 8.0 es pot descarregar gratuïtament des del portal de la companyia subsidiària d'AOL, estant disponible només per a Windows (imaginem que per necessitar el motor de renderització de l'Internet Explorer, encara que s'hagués pogut oferir sense aquesta funcionalitat per a altres plataformes). La descàrrega ocupa poc més de 13 megabytes.
Més informació:
Netscape Browser
http://browser.netscape.com/ns8/
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home