divendres, de juny 10, 2005

Gestor DRM en els nous xipsets i processadors d'Intel?

Les acusacions llançades a Internet han forçat a l'empresa a emetre un comunicat negant que tal sistema estigui present en els seus nous chipsets.

La preocupació per la inclusió de sistemes de control i comprovació de drets d'autor en els sistemes informàtics és palpable. Des de les encara tèbies crítiques que ha generat a la Xarxa (principal fòrum d'expressió) el projecte Palladium de Microsoft -encara en estat molt embrionari i per això poc criticat- fins a aquesta setmana, que hi ha hagut una forta polèmica per la presumpta inclusió d'un sistema DRM (Digital Rights Management) en els darrers processadors i xipsets fabricats per Intel.

Un sistema DRM consisteix en un mètode tècnic (habitualment via programari o firmware) que permet l'execució de continguts digitals -àudio i/o vídeo- només sota certes circumstàncies, usualment després de comprovar que l'usuari està autoritzat a reproduir els continguts o que el maquinari sobre el qual s'intenta fer és el correcte. Aquests sistemes han estat lloats i criticats a parts iguals. Per una banda permeten protegir els drets dels autors sobre les seves obres i impedir o limitar en gran mesura la còpia il·legal de continguts però, d'altra banda, també limiten la capacitat de reproduir i realitzar còpies de seguretat per a ús personal de continguts legítimament adquirits, la qual cosa limita la llibertat de l'usuari.

Diversos mitjans online asseguren que Intel ha inclòs un sistema DRM en la seva darrera línia de processadors, els Pentium de la sèrie D, i el xipset que l'acompanya, el 945. Aquesta iniciativa acostaria un pas més a la realitat el projecte Palladium de Microsoft, en el qual el mateix maquinari s'encarregaria de validar i permetre l'execució del programari, la lectura i escriptura de fitxers i la reproducció de continguts multimèdia.

La magnitud de l'escàndol ha portat a Intel a desmentir oficialment que els seus nous processadors i xipsets incloguin tal sistema DRM, tot i que alguna de les publicacions online que afirmen els fets citen les declaracions d'un alt executiu d'Intel a Austràlia per tal de justificar la seva argumentació. No obstant, i pel que he pogut llegir, les declaracions de tal executiu poden ser interpretades en dos sentits: per una banda que, efectivament, es troba un sistema DRM en els nous xipsets, però per una altra que les noves tecnologies poden facilitar la implementació de sistemes DRM encara que aquests no existeixin de forma efectiva en el xipset ni en el processador. Al respecte, la declaració oficial d'Intel a Espanya a través de la seva agència de premsa ha estat:

"Intel Corporation vol aclarir que el seu nou processador Intel Pentium D i la família de xipsets Intel 945 Express, recentment presentats, NO integren la tecnologia DRM (Digital Rights Management). Tot i això, Intel suporta diverses tecnologies de protecció de contingut com DTCP-IP, que són públicament ofertes per un gran nombre de companyies de la indústria per a facilitar la transmissió segura del contingut en una xarxa IP domèstica."

Probablement tot el problema sigui degut a una inconcreció en l'exposició de l'alt executiu australià, en una errada en el seu discurs o en un malentès per part de qui ho escoltava.

Més informació:

Digit Online news - Intel quietly adds DRM to new chips
http://www.digitmag.co.uk/news/index.cfm?NewsID=4915

Intel Pentium D Processor Product Information
http://www.intel.com/products/processor/pentium_D/index.htm

Intel 945G Express Chipset
http://www.intel.com/products/chipsets/945g/index.htm