dimarts, de setembre 20, 2005

La ICANN aprova el domini .CAT

La vella aspiració de la comunitat catalanoparlant, disposar d'un sufix de domini propi a Internet, es va materialitzar aquest passat divendres dia 16 amb l'aprovació del domini.cat per part de la ICANN, l'organització reguladora dels dominis d'Internet.

Durant els darrers anys, la principal reclamació dels internautes dels Paisos Catalans ha estat la de disposar d'un domini propi i identificatiu com a comunitat cultural i lingüística. Dues han estat les propostes per a tenir un domini propi: .ct i .cat . La primera -emmarcada dins d'una iniciativa amb més àmbits d'actuació-, centrada al Principat de Catalunya, aposta per un sufix de domini que respongui a l'àmbit polític i social del Principat, afegint-s'hi també per a alguns la Catalunya Nord i la Franja de Ponent. El sufix .cat, però, respon a tots els territoris de parla catalana i no només el Principat, ja que la ICANN l'ha aprovat com a identificador de la comunitat cultural i lingüística de parla catalana.

De fet, és el primer cop que la ICANN aprova un domini identificatiu d'una comunitat cultural i lingüística, i això s'ha produït mercès al gran suport ciutadà que la iniciativa en favor del punt cat ha rebut i a què l'organització internacional ha avaluat molt positivament l'existència de la comunitat lingüística i cultural de parla catalana com una comunitat ben definida i representada.

L'obtenció del punt cat ha estat possible gràcies als anomenats dominis esponsoritzats (sponsored), i que responen a les necessitats d'un col·lectiu determinat.

Dins de pocs mesos, potser fins i tot a finals d'aquest any, els particulars i empreses ja podran registrar els seus dominis .cat . L'Associació PuntCAT, creada el 23 novembre del 2001, es reconvertirà en la Fundació PuntCAT, que serà l'encarregada de gestionar els registres del domini.

Més informació:

CAT - .Campanya per un domini .CAT
http://www.puntcat.org/

ADD.CT, Associació per a l'homologació ISO 3166 dels abreujaments CT i CAT
http://www.add-ct.info/