dissabte, de juliol 23, 2005

Els mitjans de comunicació van usar gran quantitat de material gràfic procedent de gent corrent per a cobrir l'atemptat de Londres

Els telèfons mòbils dotats de càmera de fotos o videocàmera van proporcionar als mitjans de comunicació un testimoni de primera línia del què va passar el passat 7 de juliol. Fins i tot la policia britànica ha emprat aquest material per a desvelar les línies clau de l'entramat que va organitzar aquests actes tan abominables.

Els atemptats que el passat 7 de juliol van sacsejar des dels seus fonaments la City de Londres, el cor financer i ciutadà de la capital anglesa, foren captats per les càmeres digitals incorporades als telèfons mòbils dels que van veure de prop les explosions. Només durant la primera hora posterior als fets, la redacció de la BBC va rebre més de 1.000 fotografies realitzades amb telèfon mòbil sobre els fets.

Però la prestigiosa cadena televisiva britànica no fou l'única a emetre petits retalls de vídeo de amb prou feines uns segons o imatges borroses i molt pixelades corresponents a les càmeres de baixa resolució incorporades en les terminals de telefonia mòbil; les cadenes de televisió de tot el món van emetre les mateixes imatges. És el que es ja s'ha donat a conèixer com la revolució dels continguts periodístics generats pels propis usuaris.

De fet, tots els mitjans de comunicació (ràdios, diaris, televisions) s'han nodrit des dels seus inicis de testimonis aportats per les persones que han viscut en carn pròpia o molt de prop els fets, encara que normalment això s'ha fet sempre a base d'entrevistes. Amb la popularització dels telèfons mòbils amb càmera, a més de l'aportació personal del seu testimoni, els usuaris ja poden aportar també proves gràfiques dels esdeveniments. És la revolució que ens convertix a tots en -una mica- periodistes.