dimecres, d’abril 25, 2007

Alliberada Ubuntu 7.04

Un assistent per facilitar la migració des de Windows, simplificació de la instal·lació de còdecs multimèdia i la inclusió de programari de virtualització en la seva versió per a servidors, principals novetats d'una versió que no disposa de suport tècnic a llarg termini.

Ubuntu és actualment i juntament amb openSUSE i Fedora, una de les distribucions de GNU/Linux líder pel què fa a nombre d'usuaris i bona premsa. Aquesta bona imatge es fonamenta en el seu projecte altruista que inclou l'enviament gratuït de CD's originals amb la distribució a qui ho sol·liciti més el basar-se en Debian, una de les distribucions més ben considerades dins la comunitat i amb fama de ser una de les més lliures (si no la que més). A més, el seu enfocament de facilitar la feina la fa molt més accessible que la seva distro "mare" per a usuaris novells, disposant d'un instal·lador gràfic molt simple i d'un escriptori i sistema d 'actualització també molt fàcil d'usar.

La nova versió 7.04 es coneix amb el nom de 'Feisty Fawn' i ha estat publicada aquest passat 19 d'abril per a les arquitectures x86, Intel i AMD de 64 bits i UltraSPARC de Sun Microsystems en versions desktop (per a ordinador d'usuari final) i servidor. Tot i que la versió per a PowerPC (l'arquitectura emprada fins fa dos anys per Apple per als seus Macintosh) consta nominalment a la pàgina de descàrrega, no he pogut trobar cap servidor que disposi de la seva imatge de CD.

Entre les principals novetats de la versió per a escriptori tenim:

- Windows Migration Tool: permet traspassar al nostre nou sistema Ubuntu elements com ara els preferits de l'Internet Explorer o Firefox que tinguem instal·lat en el nostre Windows del disc dur, fons de pantalla, i els contactes dels programes de missatgeria instantània AiM i Yahoo! Messenger.
- Facilitat d'instal·lació de còdecs multimèdia: els còdecs no instal·lats per defecte en Ubuntu però necessaris per a reproduir correctament àudio i vídeo poden ser descarregats d'Internet i instal·lats d'una forma molt simple mitjançant aquesta eina.
- Nova eina de connexió a xarxes sense fils anomenada Avahi, que facilita a l'usuari la tasca de "descobrir" i unir-se a xarxes sense fils.
- Kernel 2.6.20 i Gnome 2.18 .

Per a la versió servidora:

- Afegeix el programari de virtualització KVM i aprofita totes les facilitats de maquinari que els nous processadors d'Intel i AMD inclouen per facilitar i augmentar el rendiment dels sistemes de virtualització. A més, també ofereix suport per a programari de virtualització comercial com el de VMware o XenSource.
- Facilita l'actualització des d'una versió anterior de la mateixa Ubuntu Server i també les actualitzacions successives mitjançant una nova eina. Aquesta eina cobreix, per exemple, la comprovació de dependències i les tasques a realitzar durant l'actualització per assegurar-se que posteriorment el servidor queda completament funcional.

Per als clients lleugers (thin clients) s'inclou suport avançat per a impressió i àudio mitjançant Jetpipe, una arquitectura d'impressió, i PulseAudio, un servidor d'àudio prèviament conegut com a Polypaudio i que funciona en sistemes operatius que compleixin amb l'estàndard POSIX com Linux, Windows, Solaris o FreeBSD.

També s'ha donat a conèixer un acord al qual han arribat Canonical i Sun Microsystems per incloure les darreres eines Java en la distribució GNU/Linux, tant per a executar programari basat en aquest llenguatge com per als programadors en Java. Aquest acord és vàlid a partir de la versió present i permetrà disposar en els repositoris d'Ubuntu i preparat per a la seva instal·lació programari com ara el runtime JDK 6 o l'entorn integrat (IDE) NetBeans 5.5 .

Aquesta versió 7.04 no entra dins de la categoria de les LTS (Long Time Support), per la qual cosa només se li oferirà suport tècnic durant 18 mesos, notablement inferior als tres anys en l'escriptori i cinc en el servidor que ofereixen les versions LTS com l'anterior 6.06 .

Paral·lelament a aquest llançament, també s'ha dut a terme el de les versions Kubuntu i Edubuntu, en les quals se substitueix l'escriptori Gnome tradicional d'Ubuntu pel KDE i s'optimitza per al món de l'educació respectivament.

El mètode de treball continua essent l'execució en Live CD amb la possibilitat d'instal·lació a disc dur si així es vol, pel què els usuaris novells interessats en Linux poden provar aquest sistema sense haver-lo d'instal·lar en el disc dur del seu ordinador, reparticionar ni esborrar cap dada o córrer el perill de perdre-la.

Més informació:

Pàgina web d'Ubuntu per a la consulta de més detalls i la descàrrega per a instal·lació
http://www.ubuntu.com