dimarts, d’abril 10, 2007

Beryl i Compiz, un sol projecte

Els responsables d'ambdòs projectes han arribat a un acord que permet a Beryl tornar a formar part de Compiz.

Compiz és el nom del projecte de gestor de finestres de nova generació encetat per Novell al 2006 i que ha aportat a GNU/Linux efectes gràfics avançats aprofitant la potència de les targes de vídeo de nova generació i de l'estàndard OpenGL. Una de les branques de desenvolupament d'aquest gestor va donar origen al projecte Beryl, en sentir part de la comunitat de desenvolupadors no vinculats a Novell que el codi que remetien no era aplicat al projecte de la forma com ells volien. En aquesta situació es va crear el que normalment s'anomena 'fork' (que vindria a ser una cosa així com desviament), amb el què Beryl és pràcticament el mateix que Compiz però amb algunes lleugeres diferències.

Com a bon fill pròdig, Beryl ha acabat tornant a la casa comuna de Compiz segons explica l'anunci que es pot llegir a la pàgina web d'aquest darrer. Temporalment, el projecte comú s'anomenarà "Composite Community", es basarà en la darrera versió del nucli de Compiz i gaudirà dels millors plug-ins, aplicacions i decoracions gràfiques d'ambdòs projectes.

Al seu torn, el projecte Compiz es dividirà en dues branques, Compiz-core i Compiz-extra, de forma semblant a com estava dividit el projecte Fedora abans de la reestructuració que va unir les dues parts. De fet, la part que s'unirà amb Beryl serà Compiz-extra, que inclou tots els plug-ins.

De moment es mantindran en funcionament les dues pàgines web dels dos projectes fins que estigui enllestida una pàgina nova del projecte comú, pàgina que segons l'anunci s'orientarà a l'usuari final. El primer element de les pàgines web que s'unificarà seran els fòrums, veritable ànima dels dos projectes tal i com reconeixen els seus responsables. Un cop units en un de sol, en el nou fòrum es discutiran temes com el nom definitiu del nou projecte.

La tasca que es present davant de les dues comunitats no serà fàcil; Beryl va néixer fruit d'un desacord en el si de la comunitat Compiz, i els mateixos responsables d'ambdòs projectes admeten que en el futur hi haurà més desavinences, però al mateix temps esperen poder-les solucionar d'una forma constructiva.

La part tècnica que queda per fer per ajuntar els dos codis font en un de sol, tampoc és menyspreable, i serà una tasca que duri mesos. També serà una molt bona oportunitat per millorar aspectes, eliminar bugs i revisar tot el que s'ha fet fins avui.

Ara tan sols queda per parlar a les comunitats dels dos projectes, ja que l'anunci és encara molt recent i ha pres a bona part dels desenvolupadors, voluntaris i usuaris en període de vacances de setmana santa. Depenent del que la comunitat manifesti, l'acord de fusió podria ser dut endavant tal i com s'ha anunciat o fins i tot desfet el camí per tornar a la situació prèvia.

Amb la reunificació dels dos gestors de finestres avançats, GNU/Linux comptarà amb una arma excepcional per lluitar amb Windows en el terreny de les màquines desktop, doncs si actualment Compiz i Beryl superen a Aero (la nova interfície de Windows Vista amb efectes gràfics avançats) i fins a l'Aqua d'Apple -referent ineludible quan parlem d'interficies gràfiques d'usuari avançades-, l'efecte de tenir una força de programadors més nombrosa treballant en solucions comunes a un mateix problema i no a dues forces treballant en dues solucions paral·leles pot aportar al nou Composite Community solucions més creatives en un menor lapse de temps i més ben treballades.

Més informació:

Pàgina web de Compiz
http://www.go-compiz.org/index.php?title=Home:Start

Pàgina web de Beryl
http://www.beryl-project.org/

Anunci oficial de Compiz
http://forum.go-compiz.org/viewtopic.php?t=761

Anunci oficial de Beryl
http://forum.beryl-project.org/viewtopic.php?f=34&t=5484